Det var i farmors kök hemma i nordvästskånska Vejbystrand vid Skäldervikens strand som matintresset föddes. Här i köket spreds dofterna från olika slag av långkok. Farmors sätt att laga husmanskost med mycket lagerblad, rotfrukter och kryddpeppar fascinerade Frida Nilsson, 31 år, som nu 12 år efter examen på Hotell- och restaurangskolan i Ängelholm kan räkna in sig som en av Sveriges bästa kockar. Snart är hon också en av de mest kända med tanke på TV-debuten i höst i programmet Kockarnas kamp.

Idag är Frida Nilsson köksmästare på nybyggda Clarion Hotell The Edge i Tromsö, där hon var delaktig i att bygga upp hela köket från grunden. Karriären från examen på restaurangskolan fram till dagens arbetsplats har gått via ett flertal kända Michelin-belönade restauranger. Direkt efter gymnasiet stod hon i köket på Restaurang Trädgården i Göteborg under Jonas Dahlboms ledning.

Men de första professionella stegen i branschen tog hon på hemortens värdshus under sommarlovet.

– Jag fick jobb i glasskiosken men kunde inte hålla mig ifrån grytorna i köket och då tyckte de väl det var lika bra att jag flyttade över dit, säger Frida med ett leende.

– Under sista gymnasieterminen fick jag chansen att praktisera på just Trädgården, som sedan blev min första arbetsplats efter examen, säger Frida, som därefter åkte till Marbella i Spanien och jobbade under ett och ett halvt år på en svenskägd krog.

– En fantastisk erfarenhet, både att jobba i en annan kultur, med annan matlagning och med råvaror som vi sällan har i Sverige.

Väl hemma i Sverige igen fick Frida kontakt med Niklas Ekstedt och fick jobb på hans gourmetrestaurang Niklas i Helsingborg men följde sedan inte med honom när han flyttade sin restaurang till Stockholm utan valde att stanna i nordvästra Skåne och började jobba på Torekovs Hotell.

– Där fick jag förmånen att laga mat med råvaror från odlare och uppfödare runt knuten och fick verkligen utlopp för min kreativitet och filosofi att laga mat med grönsaker som grund för att därefter lägga till kött eller fisk utifrån dessa, berättar Frida, som stannade i tre år i Torekov.

Till slut blev det ändå Stockholm där hon var med från starten av den nya restaurang Gastrologik.

– Jag älskade den här restaurangen och lärde mig oerhört mycket om mat. Här kunde jag ha varit kvar längre än ett och ett halvt år, men jag ville vidare för min egen utvecklings skull. – Mitt stora mål i framtiden är att driva ett mindre hotell, gärna i nordvästra Skåne, i kombination med restaurang och kanske en festvåning. Då behöver jag erfarenhet av ledarskap och management.

Den fortsatta resan gick västerut till Norge och Trondheim där hon var köksmästare på ett Clarion Hotell under ett års tid för att därefter också som kökschef vara med om att bygga upp nya Clarion The Edge i Tromsö i norra Norge som öppnade i maj i år.

– Här har jag fått möjligheten att utvecklas och lära mig driften av ett stort kök i kombination med hotell. Jag är främst ledare men för att inte tappa matlagningen försöker jag vara i köket så mycket som möjligt.

När programmet Kockarnas kamp inleder sin tredje säsong i TV 4 nu i höst är Frida Nilsson en av deltagarna.

– Jag blev förstås överraskad när de ringde och frågade, eftersom det här är ett program där den svenska kockeliten deltar. Men någon hade rekommenderat mig. När jag fick klartecken av min hotellchef så tackade jag ja.

Inspelningen pågick på Österlen i Skåne under 16 dagar.

– Det var nervöst i början. Jag var ju en rookie i sammanhanget. De flesta som är med i programmet har erfarenhet av TV, som till exempel Ulf Wagner från ”Stjärnorna på Slottet” och min förste chef Jonas Dahlbom. Dessutom har de drivit krogar med Michelin-utmärkelser, men så är det ju inte direkt en mattävling utan mer att vi tävlar i olika moment, som ingår i matlagningen, menar Frida, som har fått mersmak på tävlandet.

– Jag har tävlat i lag tidigare med det skånska regionala kocklandslaget Skåne Kulinar, men nu är jag sugen på att anmäla mig till tävlingen ”Årets kock”.

Kockyrket för Frida Nilsson är både arbete och hobby. All vaken tid är i princip förknippat med yrket.

– Jag tränar en del på gym, något som behövs för att klara av att stå i köket flera timmar om dagen och jag gillar att resa iväg utomlands med kompisar och då går jag gärna ut på krogar för att få inspiration.

I Kockarnas kamp är det inte bara tävling utan vi får också träffa Frida på hennes arbetsplats i Tromsö och får veta lite mer om vem hon är. Namnet Frida Nilsson är kanske okänt för många men säkert inte så länge till.

Text: Bert Lundqvist