Är man uppväxt på i slutet på 80-talet och under 90- talet har man ätiti en och annan fläskkotlett till middag. Många har en dålig erfarenhet av detta, kan bero på att många envisas med att ”steka över” köttet dvs. servera köttet snustorrt. Köp en härlig kotlettrad med ben och svål hos din lokala slaktare, saluhall eller butik gräna från en svensk gård med ursprungsbeskrivning. Låt oss hjälpas åt att ta in grisen in i finrummet igen!

Fläskkotlettrad med ragu på dinkelkärnor, tomat och fänkål

Recept för 6 personer
INGREDIENSER:

1200 g fläskkotlettrad med svål och ben
3 kvistar timjan
3 vitlöksklyftor
1 citron, skalet
salt och peppar
olivolja

3 dl hela dinkelkärnor (eko)
6 dl kycklingbuljong
½ schalottenlök
1 lagerblad
1 skiva rökt sidfläsk
1 dl grädde
3 msk smör
tryffelhack från Zigante (Armanos deli)
tryffelolja från Zigante (Armanos deli)
salt och peppar
citron

Tillredning:

Snitta svålen och gnid in kött och svål i olivolja, vitlök, salt, peppar och citronskal- lägg på ett ugnsgaller med plåt under. Kör i ugnen på 120 grader till en innertemperatur på 72 grader och låt vila i 10-15 minuter.

Låt dinkelkärnorna sjuda i buljongen med lök, fläsk, timjan och lagerblad i ca 1,5 h tills de är mjuka utan att vara överkokta. Ta ur rester av timjan, fläsk, lök och lagerblad tillsätt grädde och montera ner smör lite i taget, smaka upp med salt, peppar, tryffel och citronzest + juice.

Tillbehör:

– Semitorkade cocktailtomater (torka tomaterna på 100 grader i ugn med timjan, florsocker, citron, vitlök, olivolja i ca 3-4 timmar)
– Brässerad fänkål (dela i kvartar, bryn i smör slå på äpplejuice, ättika och lite socker koka mjuk)