bild-1

En grymt uppskattad förrätt som jag serverat i Astrum Grill & Raw bar i Trondheim.
En något mer arbetat och mer ”intressant” tartar med klassiska smaker fast med en twist. Inte super svår att försöka sig på i hemmaköket.

4 portioner

Gravad ren

300 g ren biff
2 msk socker
1 msk salt
2 enbär
1 lagerblad
1 kvist timjan
2 kryddpepparkorn

Gnid in kryddorna i köttet, plasta och ställ in i kyl i tre dagar. Vänd på köttet dagligen. Plocka bort alla kryddor från köttet och skär ner
det i små tärningar, blanda med lite olivolja, salt och svartpeppar.

Rökt grädde med ramslök

1 dl ramslök (kokt och fryst från i våras) -skulle kunna bytas ut emot exempelvis timjan
1 dl neutral olja ex. solrosolja
1 dl grädde
salt

Mixa samman till en grön olja i termomixer på 70 grader, kyl snabbt i isbad, sila genom en fin sil.

Häll grädden i en plast burk, plasta hårt med plast film. Stick in slangen från rök pistolen (Smoke gun) och rök grädden lått i ca 1 minut.
Spräck sedan grädden med ramslöksoljan och smaka upp med salt.
Har man ingen ”fancy” rökpistol kan man köpa rökspån och lägga i en djup värmetålig bak, i den ställer man ett litet kärl med grädden i.
Tänder på rökspånen och drar folie över baken, låt den stå och dra 5-10 minuter.

Garnityr

Kalix löjrom
Picklad lök (lök brynt och sedan kokt i klassisk 1-2-3 lag)
Örter ex. krasse, harsyra
Rågbröds krisp ( tunt skuret rågbröd –