Under tiden jag har arbetat i Trondheim har kärleken till pilgrimsmusslor växt sig ännu starkare. Dagligen ser jag ut över den kalla Trondheim fjorden där de flesta toppkrogar i norra Europa får sina pilgrimsmusslor ifrån. Här kommer ett av många vis man kan tillaga denna delikata mussla på.

Nedan hittar ni även ett klipp där Felipe demonstrerar hur man lättast går tillväga när man öppnar pilgrimsmusslan, om man har turen att få tag i färska!

Pilgrimsmusslan:
4 st stora pilgrimsmusslor (8 st små)
olivolja
salt

Morotskräm:
10 st morötter
1 klick smör
salt
socker

Skala och ansa morötterna. Juicea hälften av morötterna i en grönsaksjuicer och dela ner resterande morötterna i cm tjocka skivor. Lägg i en kastrull och slå på juicen – koka mjuka. Mixa de mjuka morötterna i till en slät kräm i en mixer, tillsätt en klick smör och smaka upp med salt och lite socker.

Havtornkräm:
100 g havtorns juice
1 tsk socker
1,5 g agar –agar

Koka upp juicen och sockret, tillsätt agar- agarn och låt koka i en minut under omrörning så att agar- agarn har aktiverats. Slå upp i form och låt stelna. Mixa gelen till en slät kräm, kan eventuellt behöva tillsättas lite vatten.

Brynt sojasmör:
50 g smör
½ vitlöksklyfta
1 msk soja (kikkamon)

Bryn smöret gyllene under omrörning. Strimla ner vitlöken och lägg i sojan – låt stå på låg värme. Slå på smöret i sojan när det är brynt som du önskar det.
Sila och servera.

Garnityr:
Rökt torkad romsäck från pilgrimsmussla
Tapioka pärlor
Mini buntmorötter
Valfria örter ex. buskkrasse, körvel

Lektion i hur man öppnar pilgrimsmusslor
IMG_1399-1