Detta är rätten jag valde att lämna in till nästa års upplaga av Werners Gourmetservices kalender. Enda kravet som ställdes är att man ska använda sig av minst en av deras produkter, men det är ju inte så svårt!

Klassiska svenska smaker i form av: kardemumma, filmjölk, hallon och rabarber + spetsat med vanilj och citronverbena….

Recept till 10 personer

Inkokta rabarber

5 rabarber
100 g Hallon, frysta
2 citroner
1 vaniljstång
2 dl socker
5 dl vatten

Koka en lag på hallon, citronjuice, citronskal, vanilj, socker och vatten – slå över de skalade rabarberna. Baka rabarberna i ugnssäker form på 100 grader i ca. 10 minuter.

Filmjölks pannacotta

4 dl filmjölk
2 msk grädde
1 msk socker
1/3 vaniljstång
1,5 gelatinblad, blötlagt

Värm försiktigt upp filen, grädden, sockret och vaniljen – tillsätt det blötlagda gelatinet och slå upp i form och kyl. Skeda upp vid servering.

Rabarbersorbet

500 g rabarberpuré
300 g grundsockerlag
1 gelantinblad, blötlagt

Värm upp purén och sockerlagen, tillsätt gelatinet och låt svalna. Kör i glassmaskin alternativt ställ in i frysen och vispa då och då tills du når önskvärd konsistens.

Kardemummaskum

5 dl mjölk 3%
90 g socker
1 krm kardemumma kärnor
2,5 gelatinblad, blötlagda
3 kvistar citronverbena

Koka upp mjölk, socker, kardemumma, citronverbena och låt dra. Ta i gelatinet och se till så det smälter ordentligt. Häll i sifon.

Garnityr

Färska hallon
Citronverbena
Krossade vaniljdrömmar (använd klassiskt recept från 7 sorters kakor)