En rktig tiopoängare – jag lovar! Mackan innehåller alla smaker vi älskar så mycket; sött, syrligt och kryddigt, dessutom med riktigt klassiska svenska ingredienser senap, gris och pepparrot. Kan inte bli mycket bättre än så här i en sann ”smörgås nation” är detta sann kärlek. Den har bland annat godkänts som nattamat av ett gäng välrenommerade restaurangfolk för en helg sedan och det brukar vara ett gott tecken.

Surdegsmacka med grissida, syrad kål och grov senap
4 personer

INGREDIENSER

Grissidan:
500 g Grissida
1 Vitlöksklyfta
6 st fänkålsfrö, krossade
3 st kryddpeppar, krossade
1 lagerblad
1 kvist timjan
2 msk socker
2 msk salt
olivolja
1 knippe persilja

Börja med att gnida in alla kryddor i grissidan, lägg i en ugnssäker form, slå på olivolja så att den täcker fläsket. Baka i ugn på 100 grader i ca. 4 h eller tills fläsket ”faller isär”. Riv i bitar och smaka upp och vänd i skuren persilja.

Syrad kål:

½ spetskål
1 rödlök
1 Ingrid- marie äpple
½ dl ättika 12%
1 tsk socker

Strimla kålen, löken och äpplet fint, lägg i en plastpåse och slå på ättikan och sockret, knyt påsen och låt dra i minst 1h.

Senapskräm:

2 äggulor
2 msk grovkornig stark senap
2 tsk äppelcidervinäger
5 dl matolja
salt och peppar

Vispa samman ägggulor, senap, vinäger, salt och peppar till en tjock kräm, slå i oljan lite i taget precis som en majonnäs. Smaka upp.

Garnityr:

– Riven pepparrot
– Rostat surdegsbröd
– Krispig sallad ex. roman- eller isbergssallad
– Side sallad

Montera ihop mackan genom att starta med senapskräm, sallad, fläsksida, syrad kål, pepparrot + locket.